SC Saragoza inledde starkt

I söndagens två första omgångar av herrarnas innebandyfyra som spelades i Botniahallen i Korsholm tog Saragoza – hör och häpna – två segrar. Kristinestadslaget som förnyats en hel del inför säsongen mötte i den första matchen Kurikan Ryhti. Matchen blev rätt avvaktande, motståndaren hade redan en match i benen och kunde dra nytta av underlaget i Botniahallen bättre, medan Saragozaspelarna hade svårt att få skotten, passningarna och spelet att löpa. I slutet av den första perioden lossnade det dock när Sebastian Sjögren breddade till Mika Haapamäki som i den första periodens sista sekund klämde in 1-0. Andra perioden blev mållös trots att Saragoza fick träna powerplay i och med en Kurikkautvisning. Några ribbskott var närmast man kom att utöka ledningen.

Kurikan Ryhti kom laddade ut i den tredje perioden. Dryga fyrtio sekunder in i perioden fick Jarkko Harju vittja nätmaskorna när Kurikka lyckades kvittera. Bollen hittade sin väg in i Saragozamålet trots (eller på grund av) en stor samling spelare i målområdet. Ett par minuter senare lyckades Kurikka kontra in ett ledningsmål och i och med en dubbelutvisning på Sebastian Sjögren och en Kurikkaspelare såg det rätt mörkt ut. Vändningen kom efter en time-out och en decimering av manskapet. Med en och en halv minut kvar av matchen lyckades Jaakko Riippi, assisterad av Ville Siljamäki utjämna. Målet kom i spel med målvakten Harju på bänken och Jonathan Ahlvik som extra anfallare. Ahlvik och Harju hann byta sju gånger innan Saragoza lyckades etablera ett sådant tryck att Riippi kunde placera bollen i mål bakom en skymd Kurikkamålvakt.

Med tjugo sekunder kvar av matchen brände Kurikkas lagkapten propparna och tog som det skulle visa sig en fruktansvärt dyr utvisning. Trots att Saragoza etablerade tryck direkt såg det ut som om Kurikka skulle reda ut stormen, men med 5 sekunder kvar på matchuret frispelade Mats Backlund Sebastian Sjögren som ensam med målvakten inte gjorde något misstag. Slutställning 3-2 efter periodsiffrorna 1-0, 0-0 och 2-2. Förutom Sjögren som var med om det mesta tillsammans med sina kedjekamrater Riippi och Haapamäki bör Klaus Erlands, Mikko Siltanens och Risto Mäntys och målvakten Jarkko Harjus insatser berömmas.

I dagens andra match var det en gammal bekant som stod för motståndet. I de fyra möten mellan SC Alajärvi och SC Saragoza som spelats genom åren har Saragoza inte lyckats ta mera än en poäng av Alajärvi som spelar en teknisk och positiv innebandy. I söndagens match gavs Alajärvi ingen chans. Med ett disciplinerat försvarsspel och vassa kontringar dominerade Saragoza matchens händelser även om det var Alajärvi som kom åt att göra ledningsmålet drygt halvvägs in i den första perioden. Lagets kapten Johnny Hautaviita visade dock att Saragoza inte viker ner sig så lätt i år – efter en stark brytning och forcering genom mittzonen placerade Johnny bollen stensäkert i Alajärvimålet och kvitteringen var ett faktum. I slutet av den första perioden var det kedjekamraternas tur att glänsa, Ville Petäjävirta fick en lång boll att löpa på och spelade in bollen i slottet där Mikael Filppula kunde stöta in ledningsmålet.

Andra perioden spelade Saragoza fortsatt säkert försvarsspel och högg när tillfälle bjöds. Ville Siljamäki gjorde periodens enda mål och utökade Saragozas ledning till 3-1 inför den sista perioden.

Alajärvi höjde tempot i den tredje perioden och Saragoza kunde lugnt och säkert bolla runt och låta Alajärvi springa utan boll. De gånger Alajärvi kom till skott var Harju i målet säkerheten själv. Jonathan Ahlvik knäckte Alajärvispelarna totalt med dryga 5 minuter kvar när han frispelades av Jaakko Riippi. Ensam med målvakten fintade Ahlvik Alajärvikeepern upp på läktaren och kunde rulla bollen i öppet mål. Ett psykologiskt viktigt mål som blev matchens sista. I slutet av matchen kunde Saragoza etablera press mot ett slaget Alajärvi men ett par ribbträffar blev det enda nämnvärda resultatet. 4-1 till Saragoza efter periodsiffrorna 2-1, 1-0 och 1-0.

Serien fortsätter om två veckor med omgångarna 3 och 4, också de i Botniahallen. Saragoza möter då förhandsfavoriterna Kotkat från Vasa och E.P.V.T från Etseri. Båda lagen övertygade i den första turneringen och det borde innebära att motståndet hårdnar betydligt.