Herrarnas serie körde igång

Herrarnas division 4 drog igång i Kristinahallen lördagen den 6.10. Redan direkt från säsongsstarten tvingas hemmalaget bekänna färg, främst på grund av de spekulationer om derbyn och annat som valsats runt i lokalpressen.

I dagens första match möttes fjolårsantagonisterna Jalas och SC Saragoza. Saragoza fällde ju Jalas till division 5 ifjol genom att vinna de inbördes mötena med 2-1. Lite revanschspänningar i luften före matchen…

Matchens inledning blev trevande. Trots ett defensivt hårt arbetande Saragoza var det Jalas som kom åt att utnyttja två misstag och förvaltade dessa. Öppningsmålet kom till efter en löst spelad situation framför Hannu Peuralahti i Saragozakassen och 2-0 efter en snygg öppnande passning som skar igenom Saragozaleden.

Andra perioden blev jämnare, först reducerade Saragoza genom Mika Haapamäki och när Jalas drabbades av en utvisning såg det ut som om Saragoza skulle kunna bjudas in i matchen ordentligt. Efter en bristande kommunikation kom Jalas åt att kontra in ett mål i spel i numerärt underläge. Några sekunder senare reducerade Mika Haapamäki, assisterad av Jaakko Riippi. Jalas kom ännu åt att utöka sin ledning och till den andra pausvilan gick man i 4-2 ledning för Jalas.

Tredje perioden blev Saragozas. Först reducerade Jonathan Ahlvik med ett välriktat dragskott och i tekningen direkt efter målet spelade Mats Backlund och Jaakko Riippi fram Mika Haapamäki som kunde kvittera matchen med sitt tredje mål för morgonen.

Trots en massiv press och två utmärkta frislag i slutet av matchen lyckades Saragoza inte utöka sin målskörd. Oavgjort och en poäng från säsongsöppningen får anses vara godkänt.

I dagens andra match var det mera än två poäng på spel när Vikings från Närpes/Kaskö stod för motståndet. Snacket i tidningarna före matchen bidrog naturligtvis till att stämningen höjdes, och när dessutom en hel del publik hade hittat till läktarna i Kristinahallen var inramningen så gott som optimal.

I själva matchen visade Saragozas gamla rävar hur man tar vara på målchanser och Vikings unga snabba anfallare hur man etablerar tryck i motståndarzonen. Följaktligen var det också två veteraner som inledde målskyttet i matchen. Johnny Hautaviita skottpassade och Mats Backlund styrde in 1-0 över en förbluffad Mats Forsgård i Vikingskassen.

Andra perioden fortsatte med Vikingspress och trots en storspelande Hannu Peuralahti kunde framtidshoppet Ludwig Siegfrieds kvittera på en retur knappt två minuter före periodens slut.

Tredje perioden inleddes med att Richard Sigg visade att åtminstone han vill se till att Vikings står för sina ord i årets version av division 4. Ledningsmål för gästerna och på läktaren började man redan visa dystra miner. Saragoza vek sig inte, utan kaptenen Johnny Hautaviita kvitterade på en utmärkt passning av Jani Korpi. I det följande bytet gjorde Mika Haapamäki segermålet, assisterad av maestro Riippi.

Trots en massiv Vikingspress de sista sex minuterna kunde hemmalaget genom disciplinerat försvarsspel hålla undan och vinna med 3-2.