Föreningens färger och spelskjortor

Föreningens första officiella spelskjorta var en mörkblå Umbro med vita ärmar. Materialet var helt horribelt och genomskinligt, och det blev ganska snart klart – redan innan serien kom igång 1996 – att det skulle införskaffas också en röd spelskjorta med svarta inslag. Väldigt elektrisk och sladdrig, sublimtryckt någonstans i Tammerfors.

Inför säsongen 1997-1998 skaffades de vita Reebok-skjortorna, främst tack vare att Thomas Storås på Talas Sport hade kontakter. Det andra laget i innebandy-Finland som använde samma skjorta var mästarna Viikingit :). Den här skjortan förblev länge i användning.

Lika stor tur hade föreningen inte nästa år då det skulle skaffas skjortor åt andra-laget. Då hade Oilers i Esbo lagt beslag på alla röda och vita Puma-skjortor och vi fick en grön variant. Ingen höjdare, och den användes också bara som reservställ för herrarna och som spelskjorta för andralaget. Genom årens lopp har dock både juniorlagen och damlaget också spelat enstaka matcher med den ljuvligt gräsgröna skjortan.

Notera att föreningens namn fungerade som logo på de här första skjortorna.

Efter besvikelserna med Puma och det faktum att Reebok aldrig kom att tillverka en lika vacker skjorta som den föreningen använt blev det dags att byta skjortleverantör. Nästa rond var det dags för Nike, röda skjortor med vita ärmar och inslag, någon skulle kanske kunna säga Arsenal-inspirerade… Herrarna skaffade ett par säsonger senare en motsvarande Nike som den röda, men vit. Den röda modellen uppdaterades ett par gånger genom årens lopp, ända tills den försvann ur sortimentet – måhända i och med Arsenals byte av skjortleverantör? Skjortorna är annars rätt lika, förutom skillnaderna främst på axlarna och runt kragen, men också på ärmarna.

Den vita skjortan bytte vi rätt snabbt ut till en beständigare modell, och de här har inte väsentligt ändrat utseende sedan 2006. 2018 övergick herrarna till en helröd Nike av samma modell som den vita. Notera skillnaderna främst runt kragen, men också på ärmarna och att tyget blev lättare och luftigare (perforerat) ju modernare version av skjortorna.

Under den här perioden övergick också föreningen till en logo på det vänstra bröstet av skjortan. Kim Hammarberg designade den senaste versionen av föreningslogon inför 20-års jubileumsåret 2016. Den tidigare versionen togs i bruk på skjortorna 2006. Någon gång under det tidiga 2000-talet slogs det också fast att föreningens färger är röd, vit och svart. Den nuvarande versionen av speldräkt ser naturligtvis ut så här.

Damerna gick tidigt sin egen väg när det gällde spelskjortor. Deras första var en annan version av den legendariska Reebok-skjortan, men vit-svart istället för vit-röd.

Damerna hann också låna in den gröna Puma-skjortan en säsong då största delen av motståndarna spelade med vita skjortor.

Damernas andra skjorta blev en röd Puma-skjorta med vita inslag. Efter att ha använt den i många år bytte damerna huvudfärg till svart.

En svart Puma-skjorta med vita inslag hängde med i många säsonger också den. En vit Nike-skjorta skaffades som reservskjorta, men den blev aldrig riktigt populär hos damerna.

Efter samarbetsavtalet med Stadium ingicks skaffade föreningen första gången en rätt enhetlig look, damerna gick över till Nike, en röd variant med vita inslag på ärmarna och en svart Nike-skjorta som reservskjorta. Reservskjortan övergick rätt snabbt till att bli förstaval och en vit Nike skaffades som reservskjorta istället för den röda, som visade sig utgå ur sortimentet.

Det måste ännu tilläggas att en stor del i möjliggörandet av ett enhetligt utseende för hela föreningen ligger i kontraktet med Stadium Teamsales. Enskilda tilläggsskjortor är lätt att få tag på och föreningens profil med font, storlekar och logon är alltid tillgänglig. Dessutom är priserna jämfört med vad skjortor kostade i tidernas begynnelse i en helt annan nivå. Föreningens skjortor och modeller hittar du här.